Cigaretters marknad

Picture
70 procent av världens cigaretter tillverkas i USA, Kina och Storbritannien. 60 procent konsumeras i Kina, Japan, Ryssland, USA och Tyskland (Tobaksfakta, 2010).

Årligen konsumerar världens rökare omkring 5 500 miljarder cigaretter. Om man skulle dela upp alla dessa cigaretter på alla världens invånare skulle varje person röka 915 cigaretter, dock är det bara 1,1 miljarder som röker vilket höjer siffrorna betydligt. Av dem är 200 miljoner kvinnor. I Sverige minskar konsumtionen av cigaretter stadigt från år till år. 2008 såldes 5 940 miljoner cigaretter vilket är en minskning med 754 miljoner cigaretter på två år (Tobaksfakta, 2010).

All fakta i dessa undervarande stycken är taget från (Europaparlamentet, 2004).
Dessa siffror visar att de direktiv som EU har beslutat om har givit resultat. De har sedan 1999 lagt fram direktiv om cigaretters innehåll och marknadsföringen inom EU för att på så sätt informera folket om vilka skador kroppen och samhället utsätts för vid rökning. De två direktiven handlar om innehåll och märkning och det andra om reklam och sponsring.

Sedan 2004 finns det enligt direktiven maxvärden för tjära, nikotin och koloxid i cigaretter som tillverkas och säljs inom EU. Se mer under cigaretters innehåll. Sedan 2003 finns det även noga direktiv på vad som ska stå på förpackningarna och hur stor plats speciella varningstexter ska ha. 30 procent av framsidan och 40 procent av baksidan på förpackningen ska innehålla speciella varningstexter. Det finns ett antal olika varningstexter som företagen har att välja på. På framsidan ska det stå; ”Rökning dödar/kan döda eller Rökning skadar allvarligt dig själv och personer i din omgivning”. På baksidan finns det 14 olika alternativ vilka bland annat är; ”Rökning under graviditeten skadar ditt barn, Rökning är mycket beroendeframkallad, börja inte röka och rökning kan leda till en långsam och smärtsam död”. Varningstexterna kan även innehålla telefonnummer, e-postadresser och internetsidor där rökare kan få information om vilka åtgärder man kan ta för att bli av med sitt beroende. Sedan 2004 finns det även möjlighet för medlemsstaterna att använda sig av foton eller andra bilder för att visa effekterna av rökning ännu tydligare.

2001 beslutade kommissionen om det andra direktivet vilket omfattar reklam och sponsring och som genomfördes 2005. Detta direktiv förbjuder tobaksreklam i press, radio och på internet. Det förbjuder även sponsring till förmån för tobak varor i radiosändningar och andra evenemang som bland annat Formel-1 tävlingar där tobaksföretagen tidigare har delat ut gratisprover på tobaksvaror. Medlemsstaterna får utöver dessa bestämmelser tillsätta fler direktiv, som exempelvis förbjuda reklam på kläder.

EU belastas ekonomiskt utav tobakshandeln och för att minska detta diskuterar kommissionen om fler direktiv. EU:s budget belastas idag med 1 miljard euro för bidragen till tobaksodlingen. Bidrag som i fortsättningen kommer att utbetalas i form av inkomststöd till bönder och regionalstöd. (Europaparlamentet, 2004).

Även fast procentandelen som röker minskar och direktiv tillkommer för att fortsätta varna folk om cigaretternas påverkan ökade tullverket beslagtagandet av illegal tobak med 285 procent mellan år 2008-2009 i Sverige.  Enligt undersökningar som HUI (handelns utredningsinstitut) gjort är en av sex cigaretter obeskattade i Sverige, vilket leder till ett skattebortfall på ca 2 miljarder per år vilket är en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Den illegala handeln är även ett folkhälsoproblem då tillgängligheten av tobaken ökar för minderåriga samtidigt som dessa cigaretter inte följer EU:s direktiv om maxvärdena av tjära, nikotin och koloxid.(Svensk servicehandel & fast food, 2009).

2010 belagtog tullverket 76,7 miljoner cigaretter, vilket är ett rekordbelag och hela 20 miljoner fler än 2009 (TT, 2011).

Väldens mest sålda cigarettemäsrke är Marlboro från Philip Morris. Philip Morris är det största tobaksföretaget med 14 procent av världsmarknaden utanför USA. I Sverige är de populäraste cigarettemärkena Prince, Blend och Marlboro och bolaget Swedish Match distribution är de som distruberar de flesta cigaretter som säljs i Sverige. (Tobaksfakta, 2010).